Faktordertig, een jong architectenbureau uit Antwerpen ontwierp samen met Kevin D’Hondt van de Tuinman de beleeftuin van De Vlier.
Omdat de meeste bomen en buxushagen moesten blijven staan, werden deze ingepast in het ontwerp. Het idee om het domein en de hoeve in ere te herstellen vond snel positieve weerklank bij Natuur en Bos en de Dienst Erfgoed. Het houden van hoevedieren en het kweken van groenten werd aangemoedigd.
De groentetuin werd in het midden van het domein geplaatst om zo maximaal te genieten van de zon. Een schaduwrijke, muggenarme zitplaats onder de notenboom werd verhard. Van hieruit heb je een mooi overzicht van het ganse domein.
Het wandelpad aan de lange boskant van het domein is afgeboord met buxushagen. Dit pad werd grondig gesaneerd, in ere hersteld en voorzien van een kleischelpen verharding. Het loopt van de composthopen tot aan de bijenkasten en de schuur, doorheen de grote buxusstruik. De wandelpaden zijn rolstoelvriendelijk.
In de dreef werd een nieuw pad aangelegd. Dit zorgt voor een makkelijke toegang naar de voordeur en biedt ook een praktische en mooie toegang tot de beleeftuin. Dit pad is een alternatief voor de bestaande weg aan de achterkant, een ietwat hobbelig parcours langsheen het terras.
De impressionante dreef met zomerbeuken wordt in het voorjaar mooi getooid met bosanemonen.
Het gebied rechts van de schuur (oostzijde) wordt niet ontwikkeld. Uitgezonderd de kronkelende wandelweg die wij door het hoge gras maaien, laten wij hier de natuur haar gang gaan. Wij zorgen ervoor dat het paadje makkelijk begaanbaar blijft.
Jaarlijks wordt het gras gemaaid en afgevoerd om de ondergrond arm en interessant te houden voor wilde bloemen en planten. Wij hopen dat nieuwe planten hier ook goed kunnen gedijen
Deze aanpak zal de bijen goed doen en biedt onze deelnemers de kans om extra te genieten van ongerepte natuur, kikkers, salamanders, sprinkhanen, wilde bloemen enzovoort.
