Marimba’s

Een ideetje van voorzitter Herman.  Met de overtuiging dat grote slaginstrumenten onze deelnemers kunnen bekoren werden er 3 marimba’s gemaakt. Marimba’s zijn Zuid Afrikaanse “Xylofoons” met houten balkjes. marimba betekent “Vele toetsen”.

Samen met een houtliefhebber Marc Arts werd er padouk-hout gekocht om deze vervolgens te verzagen, te schaven en te schuren tot de nodige tonen, kaders, en poten.

Het was een hele uitdaging. Het stemmen van de (noten-) balkjes kostte veel tijd en zweet, maar zoals jullie kunnen horen is het aardig gelukt.Voor de musici onder jullie : Er werd een paar, twee-octaaf marimba’s gemaakt in C Majeur.    De lage M marimba gaat van C4 tot C6 en de hoge gaat van C6 to C7. Om iedereen de kans te geven om mee te spelen werd er ook een C6-C7 majeur pentatonische marimba gemaakt. Pentatonisch instrumenten zijn makkelijk en laten toe om er snel mee te improviseren (Foolproof).  Ze klinken Japans en vele gekende nummers zijn gebaseerd op  deze toonladder : Morgenstimmung E. Grieg, Amazing Grace, Your Song van E. John, We will rock you van Queen, My Girl van de Temptations. 

Op een pentatonisch instrument kan je geen “foute” noten slaan. Vandaar dat wij denken dat de combinatie met een pentatonisch exemplaar en een goed idee is.